Beboerne fortsætter med at kræve ordentligt lys i gaderne

Kommunens håndtering af den nye gadebelysning i Dragør gamle bydel bliver ved med at vække protester. I Beboerforeningen modtager vi næsten dagligt klager, og i Dragør Nyt og på Facebook er der hele tiden indlæg, der beskriver belysningen som uegnet og generende.

Derfor har Beboerforeningen den 28. februar 2017 haft et møde med Dragørs borgmester Eik Bidstrup om sagen, hvor vi har forelagt vores synspunkter:

Først og fremmest mener vi, at det nye gadelys er alt for kraftigt. Det ligner projektører, som oplyser gaderne som en byggeplads. Desuden er lyset alt for hvidt og har ikke den varme tone som den hidtidige belysning.

dscf15099

En beboer har ligefrem i et indlæg i Dragør Nyt betegnet lamperne som “byggeplads-projektører”. Det er desværre ikke helt ved siden af, som billedet herover viser.

Dragør Kommune har siden december 2016 haft gang i forskellige forsøg med ny belysning i den gamle bydel. Formålet med nye gadelamper er at spare energi, hvilket Beboerforeningen selvfølgelig støtter. Men lys-forsøgene har indtil nu bestået i opsætning af LED-armaturer, som er helt utilfredsstillende. Flere gange har kommunen justeret de opsatte gadelygter, så de er blevet en smule mere dæmpede og mindre umulige.

Men der er lang vej endnu til den nye gadebelysning passer til det sårbare, bevaringsværdige miljø i vores gamle bydel. Det måtte vi meddele vores borgmester, som heldigvis kunne kvittere med at sige, at han også er skeptisk over for de hidtidige forsøg. Borgmester Eik Bidstrup lovede os, at forsøgene med gadelamper først slutter, når der er fundet en tilfredsstillende løsning.

Det løfte er vi sikre på, at byens beboere vil holde kommunen op på.

Vi har i øvrigt også overrakt borgmesteren dokumentation for en række alternativer til de nuværende lamper. Vi har nemlig konstateret, at kommunen kun støtter sig til en enkelt leverandør og en enkelt rådgiver i sin lyssætning af byen. Men rundt omkring i Danmarks skønne, gamle bymiljøer opsættes der i disse år masser af gadelamper, som passer til gader og pladser. Ingen af de muligheder har været afprøvet i Dragør, så vi opfordrer kraftigt til, at kommunens teknikere og deres rådgivere kigger ud over kommunegrænsen og salgskataloget.

Og hvis det af forskellige årsager er umuligt at få opsat tilfredsstillende belysning p.t., så siger Beboerforeningen:  Se tiden an. De eksisterende lygter er ikke katastrofalt energislugende, så lad os vente på den fortsatte udvikling af LED-lyset, så teknologien kommer til at passe til byen, og ikke omvendt.

Indtil da skal vi som borgere selvfølgelig opretholde vores krav på at vi får ordentlig belysning.