Nej til lukning af Strandgade

Et politisk flertal i Dragør Kommunalbestyrelse har besluttet at opstribe en cykelbane på hver side af Vestgrønningen. Det betyder nedlæggelse af mange parkeringspladser, som i stedet søges erstattet ved lukning af trafik til fx Strandgade fra Vestgrønningen. Beboerforeningen siger klart nej-tak til beslutningen, som skaber flere problemer, end den løser.

Her er Beboerforeningens samlede høringssvar:

Lukning af adgangsvej til Dragør gamle by

Beboerforeningen takker for det tilsendte og meget illustrative materiale, hvor Foreningen anmodes om at tage stilling til, hvilken af de vest/østgående gader i den gamle by, man finder bedst egnede til at lukke for indkørsel fra Vestgrønningen. Dette for at skabe erstatningsparkeringspladser i forbindelse med etablering af cykelstier, der vil fjerne parkering langs Vestgrønningen.

Beboerforeningen for Dragør Gamle By er altid fortalere for initiativer, som højner trafiksikkerheden. Men i dette tilfælde må vi sige klart nej til lukning af en adgangsvej ind til den gamle by – uanset hvilken af adgangsvejene, der er tale om, da dette vil have en række negative konsekvenser for den gamle bys beboere. Den foreslåede plan vil skabe flere problemer, end den løser.

Uddybende kommentar:
Så vidt Beboerforeningen er bekendt, viser al forskning, at lukning af adgangsveje generelt ikke reducerer trafikken, men blot omlægger denne til andre veje.

Sådan ser vi situationen på Vestgrønningen. De 4 omtalte vest/østgående indfaldsveje er adgangsveje til hver deres del af byen. Ved at lukke for adgangen for biler via en af disse indfaldsveje, vil trafikken dels blive flyttet til de øvrige indfaldsveje og dels til de mindre nord/sydgående smalle stræder.

Beboerforeningen har i flere år påpeget problemerne med alt for store last- og varebiler i den gamle by, der skamferer plankeværker, husmure og hushjørner, tagudhæng og tagrender, for ikke at tale om trykket på gadens brosten, så de gamle ler-kloaker bryder sammen. Med forslaget om at lukke en af de 4 adgangsveje, f.eks. Strandgade, der ellers er tilstrækkelig bred til at klare den tunge trafik, ja så vil problemet med beskadigede huse og trafikerede stræder efter vores opfattelse kun blive større. 

Mht. cyklister og gående fra den gamle by – til f.eks. skole – benyttes i dag parkeringsvejen, der er en rimelig tryg vej.  Flytning af cyklisterne fra parkeringsvejen til kørsel ved siden af den hurtigt kørende biltrafik på Vestgrønningen vil være utryghedsskabende, og vil bl.a. komme i konflikt med busser, der holder ved stoppestederne. Skal cyklisterne f.eks. køre udenom bussen og ud på selve kørebanen – eller hvad?

Og mht. parkeringsvejen vil øget trafik – også af tunge køretøjer – vel især fra strækningen fra Kongevejen til Strandgade eller von Ostensgade, hvis det er denne, der ønskes lukket, gøre parkeringsvejen utryg, hvor den i dag betragtes som en forholdsvis tryg vej, 

Så vidt Beboerforeningen ved, er der aldrig sket alvorlige ulykker med hverken gående eller cyklister i området. Vi frygter, at den øgede trafik på den vej, der i dag betegnes som områdets stillevej, kan føre til flere ulykker.

Særligt vedrørende kørselsforholdene på Parkeringsvejen, er der det særlige problem, at det da kan blive nødvendigt at ensrette Parkeringsvejen, da to personbiler kun med nød og næppe i dag kan passere hinanden. Efter forslaget, så skal vejen også betjene håndværkerbiler, flyttevogne, varevogne, renovationsvogne, ølbiler og beredskabsvogne samt brand- og redningskøretøjer. Efter vores opfattelse kan forslaget betyde, at man blot flytter trafikusikkerheden fra en enkelt fodgængerovergang over Vestgrønningen til hele Parkeringsvejen og dens ind- og udkørsel ved Kongevejen. I forvejen er der trafikkaos, når store lastbiler i dag en gang i mellem skal knibe sig adgang langs indkøbsgadens parkerede biler.

Med venlig hilsen, på bestyrelsens vegne
Hanne Bendtsen, formand